Over mezelf

Mijn leven heeft jarenlang in het teken gestaan van het zorgen voor anderen, met uiteindelijk als resultaat dat ik me leeg voelde. Daarnaast was de waan van de dag erg hardnekkig. Het was net een soort powerlijm dat me bleef terug trekken als ik iets nieuws probeerde. Hoe langer ik leefde volgens de waan van de dag, hoe leger en onbestemder ik me voelde.
'Wie ben ik eigenlijk? Wat vind ik eigenlijk leuk? Welke vakantie wil ik? Ach als de kinderen het maar leuk hebben en er iets geregeld is voor mijn ouders, dan vind ik het wel best... ' Ik leefde en deed meer voor anderen dan voor mezelf.

En natuurlijk had ik met kleine kinderen, een drukke baan en mantelzorger zijn zo'n bijzonder hectische periode dat ik alleen maar geleefd werd. Totdat ik me echt bewust werd dat als ik zo door zou gaan, ik er aan onder door zou gaan. En juist dat kon ik me niet veroorloven omdat ik er op meerdere fronten echt alleen voor stond.

Dàt besef, gecombineerd met het knagende gevoel dat er iets miste (en dat steeds sterker werd) en dat ik een ander voorbeeld voor mijn kinderen wilde zijn, maakte dat ik in beweging kwam. En natuurlijk had ik ook de bekende wake up calls zoals een auto ongeluk en er letterlijk bij neer vallen.

En nu, uiteindelijk; nu ben ik wie ik wil zijn en doe ik wat ik wil doen. Maar de weg daar naar toe, was een lange en kronkelige, tevens voorzien van de bekende grote grommende beren en de gigantische gapende gaten in het wegdek, ravijnen aan de zijkanten en brullende kikkers die me de (voor mij) verkeerde kant opwezen. Gelukkig had ik een harnekkige hoofdgids die het maar bleef proberen me de goede kant op te trekken en te duwen.

Maar hoe deed ik dat dan?

Door dagelijks te mediteren en tijd voor mezelf te maken (structureel) kon ik uiteindelijk weer luisteren naar mijn gevoel, mijn ziel, mijn eigen stem. En ja, dat was in het begin best eng want na de dingen die ik in mijn leven had meegemaakt had ik geleerd dat ik 'gewoon moest doorpakken en het zelf moest doen'. Ik overleefde op ratio en wilskracht. Dat was mijn houvast. Dus mediteren?? Het duurde even voordat ik me er echt aan kon overgeven. Maar door het toch regelmatig te blijven doen, werd het makkelijker en was het voor mij het begin van de ommekeer.

Ik ging allerlei (spirituele) workshops en opleidingen volgen waardoor er weer ruimte kwam voor mezelf. Ik versleet ontzettend veel boeken en probeerde van alles uit. Een consult hier, een coach daar, een healing zus of zo. Uiteindelijk kwam ik erachter wat voor mij het beste werkte, hoe ik uit de waan van de dag kon stappen en weer voor mezelf kon kiezen; mijn eigen leven kon leiden (in het hier en nu en niet het verleden) en toch ook kon zorgen voor anderen. Het enneagram heeft daarin ook een rol gespeeld.
Daarnaast ontdekte ik ook hoe ik dat lege en onbestemde gevoel kon vertalen naar een baan en eigen praktijk waarin ik wél het gevoel had dat ik echt op mijn plek zit.

Het echte gevoel van eenzaamheid verdween toen ik contact legde met mijn hogere zelf.

En hoe is het dagelijks leven nu, na al dat ontdekken, proberen, vallen en weer opstaan?

Ik ben mezelf weer en doe wat voor mij goed voelt. Ik maak mijn eigen keuzes en voorkom een slopende waan van de dag of een gevoel van gemis. Dat is voltooid verleden tijd. En in plaats daarvan:
- een gezonde balans tussen mezelf en zorgen voor anderen;
- een gezonde balans tussen werk/praktijk en privé;
- een gezonde balans tussen klussen doen en niets doen;
- een voldaan en tevreden gevoel;
- mezelf toestaan om 'fouten' te maken;
- precies weten wat ik kan gaan doen als er wederom iets begint te knagen en het tijd is voor een volgende stap...

Kortom: ik heb mezelf opnieuw ontdekt en daardoor geniet ik met volle teugen van de tweede helft van mijn leven!

Hierop is mijn aanbod gebaseerd

De dingen waar je in mijn praktijk uit kan kiezen, is de combinatie die mij enorm geholpen heeft en me heeft gebracht tot waar ik nu ben. Iets met wat waarschijnlijk de bedoeling was dat ik ging doen... En ja, inmiddels heb ik daar mijn eigen sausje over gegooid.
Ik heb de afgelopen jaren vele dingen geprobeerd en ik blijf bij deze methodieken uitkomen. Dit werkt voor mij. Dat wil niet zeggen dat dit ook voor jou werkt. Misschien heb je niet zoveel met mediteren maar bv wel met wandelen. Ook prima. Als je maar een manier hebt gevonden waardoor jij weer rust ervaart en je eigen stem weer hoort of gaat horen.

Mediteren is voor mij tijd voor mezelf, ontspanning en weer luisteren naar mezelf. Het helpt me dus om die rust in hoofd en lijf te houden. Daardoor voel ik me fitter en energieker. Ook maakt dit het contact met bv mijn gidsen makkelijker en om de stem van mijzelf, mijn ziel weer te voelen en te horen. Daarnaast helpt het met schoonmaken van emoties en andere zaken.

Individuele gesprekken vind ik net zo belangrijk als mediteren. Want je ziet namelijk zelf je eigen blinde vlekken niet. Door middel van die gesprekken hoef je namelijk minder lang zelf te piekeren en niet meer alléén te zoeken naar antwoorden en oplossingen. Waarom zou je het jezelf onnodig lang moeilijk maken? Je mist dan zoveel leuke dingen in het leven. Zie het als een duwtje in de rug bij tegenwind.
Ik ben niet een standaard coach; ik benader de (coach)vraag van mijn klanten op mijn unieke en intuïtieve manier die ik door de jaren heen heb ontwikkeld. Daarom zijn de resultaten ook zo verrassend mooi: er komen altijd bijzondere en overwachte dingen aan het licht. Ook tijdens de zielsreadingen overigens.

Wat of wie ben ik nog meer?

Om je een beetje een beeld te geven wat of wie ik nog meer ben, een paar weetjes over mij:
ik lees minimaal 5 boeken tegelijk en laat ze door het hele huis slingeren (dus ik verleng nagenoeg altijd de leentermijn bij de bieb en de Bruna heeft een goede klant aan me);
ik ga 's morgens nooit de deur uit zonder een kop koffie (en geloof me, dat wil jij ook niet);
ik ben gek op Punselies (en moet het verstoppen in huis; mijn kids zijn er net zo dol op);
een spiegel is niet altijd leuk maar wel heel effectief om je doel te bereiken;
'Always look on the bright side of life' is mijn motto. En als dat de eerste dag nog niet lukt, dan misschien wel de volgende maar blijf het proberen.


Groet,

Petra Hendriks

ps als je me nog een beetje beter wilt leren kennen, geef je dan op voor de Geestige Mailtjes, boek een kennismakingsgesprek of kijk even naar dit filmpje.