Sommige blogs verwijzen naar pagina's die er niet meer zijn. Wil je daar nog graag meer over weten, neem je dan even contact met me op?

Hoe ontwikkel je jezelf?

Een vraag die me regelmatig gesteld wordt. Meestal is mijn antwoord dan 'stapje voor stapje'. Niet echt een bevredigend antwoord wanneer je je zelf op een bepaald gebied wel helemaal zat bent. Als je voor de zoveelste keer probeert meer te gaan bewegen, nee te zeggen tegen die ander of jezelf nou eens echt serieus wilt gaan nemen en echt wilt gaan doen wat jij wilt. En niet wat de wereld om je heen wilt dat je gaat doen.

"Niks niet stapje voor stapje: het moet gewoon anders en wel nu!"

Tsja, helaas.... Wel een teken aan de wand dat het echt tijd wordt om tijd voor jezelf vrij te gaan maken (oh ja, ik heb een handig stappenplan geschreven over hoe je meer tijd voor jezelf kan maken. Zie de aanbeveling op facebook en de omschrijving op de site).

Het begint met weer op zoek te gaan naar jezelf. Wie was jij ook alweer voordat je die overlevingsmechanismen bent gaan ontwikkelen (wat overigens doodnormaal is)? Wie is de pure jij? En dus niet de helper die altijd voor iedereen klaar staat. En niet de vredestichter die altijd de lieve vrede wil bewaren. En niet die persoon die regelmatig denkt 'dàt overkomt mij nooit weer; daar zorg ik wel voor!'.

Wie is de pure jij ook al weer? Hoe kom je daar achter?

En wie wil je dan wel zijn? Hoe wil je dan wel doen?

Dat is een puzzeltocht en dat gaat echt stapje voor stapje. Rome is ook niet in één dag gebouwd en jij hebt ook niet in één dag leren lopen. Je bleef het proberen en ineens: tadadaaaa het lukte!

Zo gaat het ook met jezelf ontwikkelen: stapje voor stapje. Blijven volhouden. Kijk dagelijks naar wat je al goed doet. Betrap jezelf op gedachten die je niet helpen en verander ze bewust in gedachten die je wél helpen.

Steeds weer opnieuw...totdat het ineens een nieuwe gewoonte is geworden.