Sommige blogs verwijzen naar pagina's die er niet meer zijn. Wil je daar nog graag meer over weten, neem je dan even contact met me op?

Innerlijke schoonmaak

Door de jaren heen, heb je heel wat meegemaakt. Je hebt dingen gehoord, gezien, gevoeld en ervaren. Dat zullen vast niet altijd leuke dingen zijn geweest. Misschien waren ze wel zo pijnlijk dat je ze, om te kunnen (over)leven, hebt weggedrukt. En dan kan je er zomaar ineens aan toe zijn, om al die dingen die je hebt gehoord, gezien, gevoeld en ervaren toch op te gaan ruimen.
Een klus waar je om staat te springen? Vast niet, maar ja, ook die wc moet weleens schoongemaakt worden... (lekkere beeldvorming peet..)

Het komt best weleens voor dat je je er niet van bewust bent, dat een bepaalde ervaring je leven behoorlijk heeft beïnvloed. Of, beter gezegd: de overtuigingen en conclusies die je daaraan gekoppeld hebt.

Als iemand wat tegen je heeft gezegd, kan je dat zomaar als De Waarheid hebben aangenomen. Maar heel goed mogelijk, dat als je nu terug gaat kijken naar wat er toen gebeurde of gezegd werd, je het als heel anders kan zien en ervaren.

Daardoor kun je ineens anders tegen die situatie aan kijken en anders over jezelf gaan denken. En dàt, is de innerlijke schoonmaak waar ik het over heb. Een iets andere dan een detox kuur voor je lever of nieren (alhoewel?).


Een voorbeeld

Een jaar of twee geleden sprak ik een vrouw die in haar jeugd een nare ervaring in het zwembad had meegemaakt. Een groep jongeren had de glijbaan geblokkeerd waardoor zij er moeilijk langs kon. Je kan je er vast wat bij voorstellen wat zij op dat moment gevoeld heeft.
Zij had er stevig de pee over in en sprak een meisje van de groep aan; een meisje dat ze kende van haar school. Ze wees haar op het gevaar ervan en vroeg haar om dat niet weer te doen. Stoer toch!

Aan het einde van de dag, ging mijn cliënt naar huis maar buiten wachtte de groep haar op. Het meisje dat ze had aangesproken, had de groep opgetrommeld en zij besloten haar te intimideren buiten het zwembad. Dit was natuurlijk een bedreigende situatie waar ze nu, jaren later, nog steeds last van ondervond. Ze had moeite gekregen met haar waarheid te zeggen. Ze vond het lastig om op haar werk tijdens een vergadering een onderwerp in te brengen of om haar mening ergens over te geven.

Eén vraag zorgde ervoor dat ze de hele situatie en ervaring op een andere manier ging bekijken: 'waarom denk je dat dat ene meisje een hele groep had opgetrommeld?'


Eén vraag kan het verschil maken

Nog nooit had ze het op die manier bekeken.

Na een paar weken mailde ze me dat ze nu tijdens vergaderingen wél haar zegje durfde te doen. Ze voelde geen belemmering meer om haar waarheid, haar idee te delen met anderen. Haar zelfvertrouwen was met sprongen vooruit gegaan.


Voor iedereen werk aan de winkel

En zo hebben we allemaal onze eigen thema's en overtuigingen door de jaren heen opgebouwd. Hoe we denken dat we moeten zijn. Hoe we denken dat we moeten doen.

In hoeverre zijn dat jouw denkwijzen? In hoeverre heb je een 'zo hoort het' van een ander overgenomen? In hoeverre heeft een opmerking van een ander jouw leven gekleurd? Zit daar ook een aanname van jouw kant bij?

Met een innerlijke schoonmaak herontdek je weer je zelf, zodat jij je authentieke zelf weer kan zijn en jouw leven kan leiden zoals jij dat wilt.