Sommige blogs verwijzen naar pagina's die er niet meer zijn. Wil je daar nog graag meer over weten, neem je dan even contact met me op?

Wat weet jij er nou van?

‘Wat weet jij er nou van?’
‘Wie denk je wel dat je bent? Je hebt een grote mond!’
En het meisje staat met tranen in haar ogen te kijken naar haar vader. Ze snapt er niks van. Ze wilde alleen maar zeggen dat … maar ze draait zich om en loopt met afhangende schouders zo zachtjes mogelijk de kamer uit. De rest van de week probeert ze haar vader te mijden, wil ze niet in de weg lopen want misschien wordt hij wel weer zo boos als ze wat wil zeggen. Ze kan zich maar beter stil houden.


Een andere situatie


‘Kijk eens wat ik allemaal voor je doe! Je bent zo ondankbaar!’
Het jongetje kroop angstig in elkaar. Hij wist dat zijn moeder heel hard haar best deed en dat ze naar haar werk moest maar die sokken en dat shirt dat zij hem aandeed, kriebelen zo enorm, daar heeft hij de hele dag superveel last van. Dan kan hij echt niet luisteren naar wat de meester zegt. Maar nu durft hij het niet meer te zeggen want ze is al zo boos. Hij gaat toch maar met die jeukende kleren aan naar school en zegt tegen zichzelf dat hij zich niet zo moet aanstellen.

Zomaar twee situaties die je kan hebben meegemaakt.

Als zo’n zin vol vuur tegen jou werd gezegd (misschien ook nog wel door een dominant figuur), grote kans dat je dat ook bent gaan geloven. Het maakt dat je je klein voelt, niet zo snel meer je mening durft te geven. Dat je daardoor bv in een teamoverleg niet je zegje durft te doen. Dat je je mooie talenten en kwaliteiten (ook bv je helder wetendheid) wegdrukt, onderdrukt. Je voelt je misschien wel schuldig omdat je er bent, dat je tot last bent.

Dit soort zinnen in je jeugd kunnen een deel in jou zo gekwetst hebben dat je daar nu als volwassene nog last van hebt. Soms weet je ze nog, soms ben je het helemaal vergeten. Je emoties helpen je ze bewust te maken.


De spiegel
Je emoties en je mind hebben een behoorlijke grip op je leven. Je emoties (en je fysieke klachten ook), geven aan wat er in je mind omgaat. Eigenlijk houden je emoties je dus een spiegel voor; laten je je blinde vlek zien. Vraag is, wat ga je daarmee doen? Druk je die emoties weg of ga je in de spiegel kijken om te zien wat er eigenlijk echt aan de hand is?

Dat laatste is natuurlijk lastig, moeilijk, pijnlijk en stellen we het liefste uit. Pech is alleen dat wanneer je dat blijft doen, je er letterlijk ziek van kan worden. Misschien helpt het je als je die emoties niet meer als alleen maar lastig ziet maar als een handig hulpmiddel: wat is het dat je me wil laten zien? Door welke zure appel moet ik heen om daarna weer verder te kunnen gaan? Echt, verstoppen zorgt er alleen maar voor dat het gaat rotten..


Nog even terug naar die zinnen
Kon je je inleven in die twee situatieschetsen van hierboven? Als je je beseft hoe zo’n impact zo’n zin die vol vuur tegen je werd gezegd, kan hebben, dan kun je dit gegeven ook positief gebruiken. Draai het om. Je kan dat wat je op dit moment gelooft over jezelf, veranderen. Ja, die affirmaties en spreuken die je tegenwoordig veel ziet, zijn er niet voor niets….

Wanneer je de negatieve gedachten over jezelf die door angst zijn gevoed kan shiften naar een gevoel van liefde vanuit je hart, dan gaat je leven er echt anders uit zien.