Sommige blogs verwijzen naar pagina's die er niet meer zijn. Wil je daar nog graag meer over weten, neem je dan even contact met me op?

een kind dat geen hand wil geven

Misschien heb je het weleens gezien bij een kindje dat bij jou op visite kwam of bij je eigen kinderen. Er zijn kinderen die een ander geen handje willen geven.

Vaak blijven de ouders dan aandringen om dat wel te doen: 'want dat hoort zo' of 'dat is beleefd'.
Maar heb je je weleens afgevraagd waarom het kind dat niet wil doen? Heb je het weleens gevraagd?

Zou best kunnen dat het kindje nog te klein is en het zelf niet snapt en het niet aan je uit kan leggen. Laat me je dan een mogelijke reden geven waarom het kind het niet wil. Misschien kun je dan het gesprek gerichter aangaan en begrijpen waarom hij het niet wil.

Je kent vast al wel de term HSP en dan ook wel dat mensen de energie van een ander aanvoelen en soms ook letterlijk in zich opnemen. Dat kan al gebeuren wanneer je iemand op straat tegenkomt of wanneer je in dezelfde ruimte bent. Misschien heb jij dat zelf ook wel.

Via handen schudden kan dat overnemen van de energie nog veel sneller gaan en intenser zijn.

Het kind voelt en neemt de energie in zich op van degene die hij de hand moet schudden. En daar zit een kind echt niet (altijd) op te wachten, zoals je nu misschien begrijpt. Het kind heeft nog niet geleerd hoe daarmee om te gaan en om het weer los te laten.

Mijn tip aan jou is dan ook om de grenzen die je kind aangeeft, te respecteren. Vraag aan je kind wat hij wel zou willen doen? Wie weet komt hij wel met een heel leuk alternatief!

Misschien loop je hier op dit moment wat minder tegenaan omdat handen schudden nu niet veel meer gebeurt. Maar voor straks, als het wel weer mag, is het handig om te weten dat een kind vaak een hele goede reden heeft, om iets niet te doen. Dat wij het niet altijd snappen, dat is ons probleem en tegelijk onze uitdaging als volwassenen om uit te zoeken waarom of het in ieder geval gewoon te respecteren.