Sommige blogs verwijzen naar pagina's die er niet meer zijn. Wil je daar nog graag meer over weten, neem je dan even contact met me op?

Jezelf of die ander?

De afgelopen weken zat ik te denken over het volgende:

'een ander vergeven voor iets dat hij wel of juist niet heeft gedaan, doe je niet voor die ander, maar voor jezelf. Wanneer je die ander vergeeft, bevrijd je jezelf"


en


'het leven gaat niet over wat je overkomt, maar hoe je erop reageert'


Deze ben ik bij elkaar gaan leggen want ze triggerden me. En ik kwam op het volgende uit: ik hoef die ander niet te vergeven voor wat hij mij heeft aangedaan maar mezelf voor mijn reactie daarop.


Heh?


Vaak zijn we bozer op ons zelf dan op die ander of datgene wat ons is overkomen. Als een ander je negeert, word je boos omdat hij je niet ziet. Maar ben je dan boos op die ander omdat hij je negeert of juist omdat je het zelf niet langs je heen kan laten glijden? Of omdat je jezelf te weinig tijd en aandacht geeft?


Op wie ben je dan werkelijk boos? Jezelf of die ander?


Ik denk jezelf.


En daarmee, met dit besef, word het loslaten van nare ervaringen in één klap een stuk makkelijker. Want dat betekent nl dat je bij vergeving niet meer de aandacht op die ander hoeft te richten, maar op jezelf.

Want, het betekent dat je dus je eigen geluk, in eigen handen hebt. Dat wist je misschien al wel, maar voelde je dat niet altijd zo. Wellicht dat dit inzicht je dan nu wel daarmee helpt. Vergeef jezelf dat je zo op die situatie hebt gereageerd. Vergeef jezelf dat je nog dagenlang je humeur hebt laten bepalen door die gebeurtenis. Jij kan door jezelf te vergeven, dat weer los laten en weer verder gaan. Door dit te beseffen, raak je waarschijnlijk veel gemotiveerder om ermee aan de slag te gaan. Jij kan het namelijk veranderen, je bent niet afhankelijk van die ander. Dus die gedachte dat die ander eerst moet veranderen, die mag je nu loslaten.

Om te kunnen vergeven, moet je je aandacht richten op die situatie en op die ander, althans, volgens de 'oude' werkwijze van vergeving. Door je te richten op jezelf in die situatie, word het veel makkelijker om te vergeven. Want, je aandacht richten op die ander, die jou wat heeft aangedaan, kan weer veel energie kosten en zeker veel moeizamer zijn. Zelfs zo erg dat je er niet eens aan wilt beginnen.

Ook als je ontzettend mega boos bent op jezelf, is het makkelijker om de aandacht op jezelf te richten en daardoor jezelf te vergeven, dan die ander. Probeer het maar eens.

Een derde voordeel om de vergeving op jezelf te richten, is dat je liefde voor jezelf enorm gaat toenemen. Er gebeuren wonderlijke dingen op zoveel gebieden wanneer je jezelf vergeeft.

Maar hoe doe je dat dan?

Hoe vergeef je jezelf voor je eigen woede of verdriet richting die ander die jou negeert of manipuleert?


Met de vier regels van Ho'oponopono:

I love you

I'm sorry

Please forgive me

I thank you


Visualiseer de situatie, jouw rol en jouw reactie erop en zeg dan deze regels in gedachten of hardop tegen jezelf. De volgorde is niet zo belangrijk, maar wel dat je dit een aantal keren herhaald.

Je voelt zelf wel of het voldoende is geweest. Je kan dat ook testen door opnieuw die situatie, jouw rol en jouw reactie te visualiseren. Als je het gevoel er niet meer bij kan voelen, dan ben je klaar. Merk je dat de scherpte er wat af is maar nog niet helemaal 'schoon', dan kun je de zinnen herhalen. Hoeft niet direct (mag wel), maar kan ook in de dagen erna.


Hoe heftiger de situatie, jouw reactie en hoe ouder de situatie is, des te meer tijd heeft het nodig. Probeer het gewoon eens een aantal dagen uit.

Uit eigen ervaring kan ik echt zeggen: het werkt!