Sommige blogs verwijzen naar pagina's die er niet meer zijn. Wil je daar nog graag meer over weten, neem je dan even contact met me op?

Afscheid nemen en loslaten

Eén van de moeilijkste dingen om te doen. Of het nu gaat om een dier of een mens, levend of gestorven; het is een lastig iets om iemand los te laten, om afscheid te nemen terwijl je nog zoveel voor iemand voelt.

Helemaal lastig is dat als je een empathisch persoon, HSP'er of een ouwe ziel bent en iemand behandelt je, laten we het netjes houden, onrespectvol. Grote kans dat het de bedoeling is om in dit leven daarmee te leren omgaan en je grenzen te bewaken. Maar dat is voor deze mensen verdraaid lastig te leren!

Waarom?
Ze zien namelijk altijd het beste in de ander. Ze zien de ziel en voelen de pure liefde voor die persoon of dier. Ongeacht hoe die ander hen behandeld of benaderd heeft. En dat maakt het super lastig. De omgeving roept dan vaak: "Zo laat je je toch niet behandelen?" Of: "Als hij niet meer reageert; waar maak je je dan nog druk om?" Of een ander voorbeeld: "Als zij geen tijd voor jou vrij maakt; waarom doe jij dat wel als ze op steil en sprong aandacht nodig heeft?".

Empathische mensen en oude zielen hebben de uitdaging om dan goed hun grenzen te bewaken. Ja, ook anderen hebben die grenzen en moeten die ook zeker bewaken. Maar bij deze mensen, net als bij HSP'ers komt het net wat harder binnen als ze genegeerd worden en tegelijkertijd vergeven ze ook weer. Vragen ze toch nóg een keer: "Hoe gaat het met je?".

Totdat de empaat vergeten is zichzelf op te laden. Vergeten is om tijd voor zichzelf te nemen en bij te komen. En als gevolg daarvan nauwelijks het ene been voor het andere kan zetten. Ongeloofelijk verdrietig is en de messen in de rug haast letterlijk kan voelen. En 's nachts wakker ligt omdat hij/zij niet kan begrijpen hoe iemand zó kan doen.

Pas dàn wordt er beseft dat het toch tijd wordt om afscheid te nemen, zowel voor de empaat als de ander, zodat die eveneens begrijpt dat er grenzen zijn overschreden. En ook weer kan leren. Want misschien ben je je er al bewust van dat het gedrag van de ander is en je het bij de ander kan laten liggen. Toch is het dan beter om echt je grenzen te bewaken, afscheid te nemen en je eigen weg verder te gaan. Los van elkaar.

Wanneer weet je nou dat het tijd is om afscheid te nemen? Dat vertellen je emoties/intuïtie jou.