Waar gaat jouw hart

 

nu echt sneller van kloppen?

 

Loyaliteit

Als je nu een lijstje zou moeten maken waar jij de meeste tijd aan besteed; hoe zou die eruit zien? Waar staat je werk, je huishouden, je gezin en jij zelf? Of komen er nog andere dingen eerst voordat jij aan de beurt bent?

Wat vind je van de volgorde van de dingen die op dat lijstje staan?

Één van de oorzaken van werkdruk, heeft ook te maken met loyaliteit. Jouw loyaliteitsgevoel richting je werk, je klanten en je collega’s. Vaak is dit een thema dat je van huis uit mee krijgt. Je hoort je op een bepaalde manier te gedragen, te doen en te handelen. En die loyaliteit geeft je een goed gevoel. Dat zorgt bijvoorbeeld voor veiligheid: dan verlies je je baan niet. Of als jij het doet, dan weet je dat het goed gebeurt. Dan doe je het zoals het hoort en dan doe je het goed.
Het geeft je gewoon een goed gevoel.

Het verbloemt ook vaak een angst. Een angst van er niet bij horen, van het niet goed genoeg doen, niet goed genoeg zijn. Het niet gezien worden.

Te loyaal zijn aan anderen en te weinig aan jezelf, levert een lage score op je prioriteitenlijstje op. En ja, wat nu ‘te loyaal’ is, is voor iedereen verschillend. Ik beweer dan ook niet dat je niet loyaal zou moeten zijn. Het gaat om het vinden van de juiste balans.

En wanneer jij jezelf laag op je prioriteitenlijstje hebt gezet, besteed je dus minder tijd aan jezelf. Het is aan jou om te bepalen of dat te weinig is.

Wanneer je dat vindt, kijk dan eens goed naar de verplichtingen en verwachtingen waaraan je vindt dat je zou moeten voldoen. Wat vind je daarvan? Vind je zelf dat je daaraan moet voldoen? Of doe je dat eigenlijk voor een ander?

 

Zingeving

Hoe blij word je eigenlijk nog van je werk? Is dit je droombaan? Doe je dingen waar je echt blij van wordt of doe je dit omdat je het kan? En misschien wel ‘toevallig’ in dit werk bent gerold. Als je een opleiding hebt gevolgd, was dat dan jouw keus, jouw eerste keus of heb je er maar voor gekozen omdat …
Met andere woorden: geeft je werk je nog voldoening? Is het voor jou nog betekenisvol?
Werkdruk kan ook enorm groot voelen omdat je gewoon niet (meer) de juiste baan hebt.

Neem tijdens je vakantie de tijd om daar eens over na te denken: wat als je na je vakantie niet meer naar je huidige werk terug zou gaan: wat zou je dan missen? Zou je wat missen?

 

Petra Hendriks ~ jouw spirit