Er zijn veel dingen van invloed op je gevoel van werkdruk. De hoeveelheid werk in combinatie met de tijd die je hebt om het te doen, is hierin bijvoorbeeld belangrijk. Zodra die verhouding zoek is, uit balans is, ervaar je werkdruk. En dat doet vervolgens weer wat met je verantwoordelijkheidsgevoel.
En wanneer je het gevoel hebt dat je daar niet meer aan kan voldoen, jouw verantwoordelijkheden, kom je echt in de knel te zitten.
Misschien helpt bovenstaande je al om wat meer lucht te krijgen. Puur omdat je het op een andere manier bekijkt. Want vaak is het een kwestie om de dingen op een andere manier bekijken waardoor de wereld er ineens een stuk anders uit ziet. Bewustwording.
Wanneer de druk op de ketel echter te hoog is, is dat verdraaid lastig. Je zit dan in een soort tunnel waar je dagelijks met een noodgang doorheen wilt sjesen terwijl je nauwelijks zicht hebt. Je ziet aan de zijkanten niets, achter je wordt het zicht gedomineerd door slechte ervaringen en voor je zie je alleen maar donkerte.
En hoe ga je dan de dingen veranderen? Hoe zorg je er dan weer voor dat je grip krijgt? Hoe zorg je ervoor dat je weer een lichtpuntje kan zien aan het einde van die tunnel? Of liever, onderweg al lichtpuntjes gaat zien?
In de komende weken omschrijf ik een aantal tips hoe je ermee aan de slag kan gaan. De ene tip zal wel bij je passen en de andere niet. De ene keer is het heel praktisch en een volgende keer neem ik je mee om op een andere manier naar je leven te kijken.
Kijk wat bij je past, gun jezelf de tijd om iets uit te proberen. Werkt iets niet, ga dan met goede moed door naar de volgende. Mét het besef dat je bezig bent om uit te zoeken wat je leven weer beter gaat maken.
Alleen dat laatste geeft al hoop. En dat is waar je met echt teveel werkdruk niet meer genoeg van in huis hebt. Hoop dat het beter gaat worden.
Tot slot nog iets om over na te denken
Bij werkdruk is ook het gezien worden door je collega’s en leidinggevende van belang. En onder ‘gezien worden’ bedoel ik niet alleen ‘goedemorgen, ben je alweer lekker aan het werk?’. Ik bedoel daar oprechte aandacht mee. Oprechte belangstelling van hoe het met de ander gaat. Soms is de behoefte aan een luisterend oor en dat er tijd wordt genomen om naar je verhaal te luisteren, belangrijker dan de praktische tips.
Wanneer je dit gevoel herkent, probeer dit dan bespreekbaar te maken met je leidinggevende of collega’s. Heb je dat voor jouw gevoel al vaak gedaan en helpt dat niet, dan is het tijd voor een volgende stap. Zoek iemand die wél naar je luistert, een collega of andere leidinggevende, een vriendin, een ouder of een coach. Zorg ervoor dat je iemand vindt die tijd voor jou heeft en maakt. Vind jezelf belangrijk genoeg om daar naar op zoek te gaan. Want zolang jij dat uitstelt, zo lang duurt het dan ook voordat een ander naar jou gaat luisteren.
Petra Hendriks ~ jouw spirit