Kom even tot rust

 

ontdek de échte oorzaak van je stress

 

en leef dan jouw leven

zoals jij dat wilt 

Het niet goed kunnen bewaken van je grenzen, is vaak een oorzaak van werkstress. Maar hoe bewaak je dan nou je grenzen? De start daarvan kon weleens makkelijker zijn dan je denkt. Want wellicht heb je het nog nooit zo bekeken.

Veel mensen vinden het lastig om grenzen aan te geven, om nee te zeggen. Omdat ze graag een ander willen helpen, de lieve vrede willen bewaren en/of juist loyaal willen zijn aan alles en iedereen om hen heen. Onbewust vaak.

Het gekke is, dat veel mensen zich niet bewust zijn van hun grenzen. Dat gebeurde mij ook steeds. Hoe vaak ik vroeger wel zei 'ach, dat doe ik wel even, ga jij maar lekker ...', of dat ik toch maar weer ja zei tegen een verzoek omdat ik gedoe wilde voorkomen.

Het werd anders voor me, dat wil zeggen, ik kon beter nee zeggen, toen ik besefte dat ik niet wist wat mijn grenzen waren. Want, als je niet weet wat je grenzen zijn, kun je ze ook niet handhaven toch?

Net zoals de spelregels in een spel: die zijn er om duidelijkheid te geven. En door die spelregels kun je ook makkelijker zeggen of iets wel of niet mag.

Als je moeite hebt met het bewaken van je grenzen, kan je dit eens onderzoeken: wat zijn echte grenzen voor jou? Tot hoe ver mag iets of iemand gaan? Hoeveel tijd van de dag besteed je maximaal aan anderen en hoeveel minimaal aan jezelf?

 

 

Petra Hendriks ~ jouw spirit