Kom even tot rust

 

ontdek de échte oorzaak van je stress

 

en leef dan jouw leven

zoals jij dat wilt 

Ook weer zo’n bijzonder fenomeen: de Waan van de dag. Mensen die willen veranderen, zichzelf of hun werk, woon of andere omstandigheden, lopen hier vaak tegen aan. Ze willen wel in actie komen, dingen veranderen maar hoe dan? En hoe voorkom je dat je terugvalt?

Die magnetische kracht van de Waan van de dag, is bij tijd en wijle echt groot en stront vervelend. Af en toe heb je van die momenten dat je merkt dat die aantrekkingskracht even wat minder is. Op die momenten spring je in de benen, kom je in actie, geef je je op voor allerlei leuke nieuwe dingen en barst je van de giga goeie voornemens.

En dan, na verloop van tijd, klopt die aantrekkingskracht van de Waan van de dag weer op je schouder… En voor je het weet, ben je weer in de oude patronen terug gevallen. Alle goede voornemens en activiteiten ten spijt.

Stevig balend plof je weer neer op de bank, scrollend door sociale media en denkend ‘ach, die baan van mij is ook eigenlijk niet zo gek; nu weet ik wat ik heb, nu weet ik in ieder geval waar ik aan toe ben’, en ‘zo erg is het toch ook allemaal weer niet’. En zo ben je weer in je eigen vertrouwde leven terug gegleden. En pas wanneer dat leven niet meer zo aangenaam aanvoelt, dan kom je weer in beweging.

Wat ging er mis?

Eén van de redenen dat die magnetische kracht van de Waan van de dag op een gegeven moment weer sterker is, zou weleens kunnen liggen aan de te grote sprong. En dat de aantrekkingskracht van dat leven buiten jouw Waan van de dag, is afgezwakt.

Die magnetische kracht van de Waan van de dag, heeft een duidelijke link met jouw eigen comfortzone. Het oprekken daarvan is effectiever en duurzamer wanneer je dat in kleine stapjes doet. Liever een meter uit je comfortzone dan gelijk een kilometer. Wen eerst aan die nieuwe grotere cirkel.
En zorg voor een magnetische kracht die zich in die nieuwe meter rondom jouw comfortzone bevindt. Zorg dat je die dagelijks voelt en ziet. En na een maand (of twee of drie) ben je daaraan gewend. Dan is ineens jouw comfortzone een stuk groter. Structureel. En dus is de Waan van de dag veranderd.

Tip; kijk vooraf wat voor jou werkt om die magnetische kracht van hetgeen jij graag wilt doen, bereiken of juist opgeven, dagelijks actief te voelen en te houden.

Bv plaats een stopbord als je screensaver op je telefoon als je merkt dat je dagelijks teveel tijd met je telefoon bezig bent ipv met je boeken, een nieuwe opleiding of wandelen.

Plaats een aapje als screensaver op je telefoon als je merkt dat je te vaak de problemen van een ander op je schouders neemt.

Plaats een foto van een engeltje als screensaver op je telefoon als je liever naar de stem van het engeltje luistert (dat jou juist motiveert) ipv die van het duiveltje (dat tegen jou zegt dat je het toch niet kan en het beter allemaal kan laten zoals het is omdat het eigenlijk best wel oke is).

Met dit soort kleine foefjes kun je zorgen dat die aantrekkingskracht naar het nieuwe, dat net een stukje buiten je comfortzone ligt, actief blijft. Voedt dagelijks de magnetische kracht van wat je wél wilt. Daarmee wordt de magnetische kracht van de waan van de dag, elke dag steeds zwakker. En de kans groter dat jij dat kan veranderen, doen of bereiken wat je zo graag wilt.

 

Hoe pas je dit toe als je op zoek bent naar een andere baan? Daarover meer in een volgend blog.

 

Petra Hendriks ~ jouw spirit